lauantai 5. heinäkuuta 2014

Pala Lontoon olympialaisia 1948

Karkeasti kategorisoiden mielenkiintoni herättävät elämänmakuiset esineet, joihin menneisyys on jättänyt jälkensä. Mielenkiinto lisääntyy moninkertaisesti, mitä enemmän nimittäjiä tarinaan on löydettävissä. Tämän hienon esineen kohdalla tämä toteutuu täydellisesti. Pidän vanhoista matkalaukuista tietysti ylipäätäänkin, mutta vasta matkalaukusta löytyvät tarrat menneistä matkoista herättävät todellisen intohimon aiheeseen.
 
Törmäsin tähän matkalaukkuun alkuvuodesta huutokaupassa. Silmääni osui näytön aikana, että itsessään tarroineen näyttävässä laukussa on Lontoon olympilaisten 1948 tarra. Ja ajatellen tuota aikaa, niin hyvin rajattu on ollut se joukko sodanjälkeisessä Suomessa, joka näitä kisoja on ollut paikalla todistamassa. Tältä pohjalta oli pakko uhrata pieni omaisuus tämän komeuden saamiseksi. Tässä vaiheessa en vielä ollut täysin sisäistänyt laukun historiaa koko komeudessaan. Ajattelin saaneeni haltuuni anonyymin etuoikeutetun olympiaturistin matkapakaasin.
 
Laukun sisältä tarkemmassa tarkastelussa löytyikin sitten nimellä varustettu osoitelappu: "Tauno Suvanto, Turku". Tietysti kokeilin onneani syöttämällä nimen Googleen. Ja eikös eteeni palautunut tieto tuon nimisestä urheilijasta. Vuoden 1948 Lontoon olympialaiset muistetaan suomalaisittain ennemminkin Tapio Rautavaarasta kuin Tauno Suvannosta. Suvanto oli siis turkulainen urheilija, joka edusti Suomea 4 x 400 m viestissä. Ja mitä ilmeisimmin miehen piikkarit oli pakattu juuri tähän matkalaukkuun. Tätä tukee se, että ottaessani miehen historiasta selvää, seuraavat myös muut laukut tarrat niitä maita, missä Suvanto on Suomea juoksijana edustanut.
 
 
On hienoa miettiä historiaa ja ajatella, että miltä nuoresta urheilijasta on tuntunut tuona aikana seistä todennäköisesti täydellä stadionilla hurraavan yleisön edessä. Aikana, jolloin ei ollut Ryanairia, eikä edes Keihäsmatkoja. Ja matkasiko Suvanto kisoihin lentokoneella vai laivalla, kuten suuri osa Suomen joukkueesta kustannussyistä teki.
 
 
Vaikka urheiluhistoria ei sinänsä ominta alaani olekaan, niin tämä uniikki esine ansaitsee ehdottomasti oman paikkansa sisustuksessa.
 
Ohessa myös Turun Sanomien kirjoitus turkulaisista urheilijoista Lontoon kisoissa:  http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/1073756318/Veli+Junttilan+Suomi+1948kolumniKaisa+Parviainen+toi+hopeaa
 
Suvannon kuva ja historia seuraavasta linkistä:

1 kommentti: